Byzanz und das Abendland konferencia

Byzanz und das Abendland konferencia
11/12

2012. november 12.

11/12

2012. november 12. -


Az ELTE Eötvös József Collegium 2012. november 26-29-én nemzetközi konferenciát rendez Byzanz und das Abendland / Byzance et l'Occident (Begegnungen zwischen Ost und West / Rencontre de l’Est et de l’Ouest) címmel.

 

Az ELTE Eötvös József Collegium 2012. november 26-29-én nemzetközi konferenciát rendez Byzanz und das Abendland / Byzance et l'Occident(Begegnungen zwischen Ost und West / Rencontre de l’Est et de l’Ouest) címmel. A konferencia első két napját a Collegium hagyományos francia kapcsolatainak megfelelően, elsősorban a francia nyelvű középkori irodalomnak és kultúrának (Nyugat) szentelik. A magyar előadók mellett az EHESS, az Université Paris III – Sorbonne Nouvelle, CEMA (Centre d’Études du Moyen Âge), Université Rennes 2, Université de Reims, Université de Lausanne, képviseletében Michelle Szkilnik, Christine Ferlampin-Acher, Catherine Croizy-Naquet, Karin Ueltschi, Paolo Odorico, Filippo Ronconi, Charalambos Messis, Aurélie Houdebert, Magali Cheynet és Valérie Cangemi ad elő a konferencián. A kedd délutáni előadások, illetve Michael Zimmermann osztrák nagykövet Francia Intézetben elhangzó köszöntője közvetlen átvezetést jelentenek a konferencia Bizánccal (Kelet) foglalkozó harmadik és negyedik napjához.

November 28-29-én – a többéves nemzetközi együttműködésnek köszönhetően – francia, osztrák, német, cseh, szlovák, olasz és szerb bizantinológusokat lát vendégül a Collegium. A tematikus ülésszakokon (bizánci történelem, irodalom, művészettörténet, régészet, paleográfia, kodikológia) külföldi (Peter Schreiner, Chiara Faraggiana, Christian Gastgeber, Jana Gruškova, Sebastiano Panteghini, Andrea Cuomo, Andreas Rhoby, Vlastimil Drbal, Srđjan Pirivatrić) és magyar kutatók előadásai is elhangzanak. A tapasztalt kutatók mellett a magyar hallgatóknak is lehetősége nyílik a bemutatkozásra, akik előadásokkal is szerepelnek, másrészt a külföldi vendégprofesszorok jóvoltából a konferenciával párhuzamosan intenzív bizantinológiai kurzusokon vesznek részt.

A nemzetközi konferencia keretében, 2012. november 27-én 19.10 órakor a Francia Intézetben mutatják be a Dialogue des cultures courtoisescímű tanulmánykötetet (szerk. Egedi-Kovács Emese), az ELTE Eötvös Collegium kiadványát.  

(A nemzetközi rendezvény felelős szervezője: Horváth László, az Eötvös Collegium igazgatója: horvathl@eotvos.elte.hu)

 

A plakát itt, a program itt érhető el.