Eötvös kollégisták voltak

Eötvös kollégisták voltak
02/16

2011. február 16.

02/16

2011. február 16. -


Kedves volt-Kollégisták és Kollégisták,

jelezzük Eötvös kollégisták voltak... sorozatunk következő alkalmát, ami február vége helyett március elejére tevődött át, mindenkit várunk szeretettel

Mátyus Aliz és Bakos István sorozatszerkesztők

 

MEGHÍVÓ

az Eötvös kollégisták voltak… sorozat

2011. március 8-i estjére, 18 órára

az Eötvös Collegium társalgójába.

Vendégünk:

LATOR LÁSZLÓ.

Beszélget vele: Liptay Katalin.

Sorozatszerkesztők:

Mátyus Aliz és Bakos István

Lator László: 1927. november 19-én Tiszasásváron született (akkor Csehszlovákia, ma Ukrajna). 1947 és 1951 között magyar-német szakon végez a Pázmány Péter Tudományegyetemen Budapesten. A régi Eötvös-kollégium utolsó nemzedékének egyik jeles tagja.  1950 és 1955 között a körmendi gimnázium tanára. 1955-től az Európa Kiadó lektora, később főszerkesztője. Felesége Pór Judit költő és műfordító volt.

Lator László versei először a Magyarok és a Válasz című folyóiratokban jelentek meg. Bár már a negyvenes évek második felében elkészült és megjelenésre várt első verseskönyve, a Sárangyal csak 1969-ben jelenhetett meg. Addig főleg műfordítóként ismerték a magyar irodalmi életben. Köteteket fordított Blok, Lermontov, Celan verseiből, válogatott műfordításait Kalandok, szenvedélyek (1968) címen adták ki. A Kárpátaljai Kör elnöke, 1992-től alapító tagja a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának, 1998 és 2008 között a testület ügyvezető elnöke. Szerkesztőként vagy szereplőként rendszeresen megjelenik a Magyar Rádióban és a Magyar Televízióban. Hosszú időn át szerkesztette az Unikornis Kiadó sorozatát, A Magyar Költészet Kincsestárát. Kitűnő előadó, pedagógus és esszéista. Műfordítóként, tanárként egyetemi hallgatók nemzedékeit neveli és oktatja, az ifjú alkotók és az újjászerveződő Eötvös Collegium növendékeinek is lelkes patrónusa.

Mindenkit, volt-kollégistákat és jelenleg kollégistákat, várunk nagy szeretettel.