Bizánc és a Nyugat - nagy nemzetközi konferencia az Eötvös Collegiumban

Bizánc és a Nyugat - nagy nemzetközi konferencia az Eötvös Collegiumban
11/14

2016. november 14.

11/14

2016. november 14. -


Byzanz und das Abendland / Byzance et l'Occident V.

Studia Byzantino-Occidentalia

nemzetközi konferencia

2016. november 21-24. ELTE Eötvös József Collegium, 1118 Budapest, Ménesi út 11-13.

Az ELTE Eötvös József Collegium 2016. november 21-24. között – megújuló nagytermében – nemzetközi konferenciát rendez Byzanz und das Abendland / Byzance et l'Occident V. (Studia Byzantino-Occidentalia) címmel. A nagy nemzetközi konferencia – amely a Collegiumban működő Byzantium Központ (oktató- és kutatócsoport) szervezésében immár az ötödik – első részét a Collegium hagyományos francia kapcsolatainak megfelelően, elsősorban a francia nyelvű középkori irodalomnak és kultúrának, bizantinológiai témáknak szentelik. A rendezvényt Éric Fournier és Dimitris Letsios, Franciaország és Görögország magyarországi nagykövetei nyitják meg. A „Nyugat” forrásait elemzik az olasz és a német ülésszakok világhírű előadói is. Az olasz előadásokat az Olasz Kultúrintézet igazgatója, Gian Luca Borghese látja vendégül, aki maga is előad. Dimitris Letsios a közép- és újgörög vonatkozású ülésszakon előadóként is részt vesz. A német vonatkozású ülésszakokat (Germanica) Susanne Bachfischer igazgató asszony (Österreichisches Kulturforum) nyitja meg. A Bizánccal („Kelet”) foglalkozó ülésszakok Heinz-Peter Behr Németország magyarországi nagykövetének megnyitójával már kedden elkezdődnek. A hét folyamán – a többéves nemzetközi együttműködéseknek köszönhetően – összesen kilenc országból harmincöt külföldi előadót lát vendégül a Collegium. A tematikus ülésszakokon a tapasztalt kutatók mellett a szakkollégista hallgatóknak is lehetősége nyílik a bemutatkozásra, akik előadásokkal is szerepelnek, másrészt a külföldi vendégprofesszorok jóvoltából a konferenciával párhuzamosan intenzív szemináriumi kurzusokon (Ergastéria Mathétón / Officinae Studiosorum) vesznek részt.

A nemzetközi konferencia keretében az anyanemzetek kultúrintézeteiben az Eötvös Collegium hét kiadványát is bemutatják. 2016. november 21-én 19.00 órakor a Budapesti Francia Intézetben a Byzance et l’Occident III. : Écrits et manuscrits (sous la direction d’Emese Egedi-Kovács, Collège Eötvös József ELTE, 2016) valamint a Nagylábú Berta és Parise hercegnő története – XIII. századi francia kalandénekek (Fordította és a bevezetőt írta Szabics Imre, ELTE Eötvös József Collegium, 2016) című köteteket. 2016. november 22-én 20.00 órakor az Olasz Kultúrintézetben az Italia Nostra. Studi filologici italo-ungheresi (a cura di Ágnes Ludmann, ELTE Eötvös József Collegium, Budapest, 2016) című tanulmánykötetet. 2016. november 23-án az Osztrák Kulturforum igazgatójának rezidenciáján a Quelle und Deutung III. (Hrsg. Balázs Sára, Eötvös-József-Collegium ELTE, Budapest, 2016), a Drei deutschsprachige Handschriften des Opusculum tripartitum des Johannes Gerson. Synoptische Ausgabe der Fassungen in den Codices StB Melk 235, StB Melk 570 und Innsbruck, ULB Tirol, Serv. I b 3 (Hrsg. Balázs Sára, Eötvös-József-Collegium ELTE, Budapest, 2016) és a Byzanz und das Abendland IV. Studia Byzantino-Occidentalia. Bibliotheca Byzantina 4. (Hrsg. Erika Juhász, Eötvös-József Collegium ELTE, Budapest, 2016) című köteteket. A bemutatók sorát a ΤΟ ΒΥΤΑΝΤΙΟ ΚΑΙ Η ΔΥΣΗ – Studia Hellenica (επιμέλεια: Dora E. Solti, ELTE Eötvös József Collegium, Budapest, 2016) című kötet zárja, amelyre Görögország nagykövetének jelenlétében, az Eötvös Collegium nagytermében 2016. november 24-én 15.40-kor kerül sor.

A konferencia plakátja itt található, a részletes programot letöltheti innen.

A nemzetközi rendezvény felelős szervezője: Horváth László, az Eötvös Collegium igazgatója: horvathl@eotvos.elte.hu, tel.: 460 4481.