Byzanz und das Abendland / Byzance et l’Occident IX. nemzetközi bizantinológiai konferencia az Eötvös Collegiumban

Byzanz und das Abendland / Byzance et l’Occident IX. nemzetközi bizantinológiai konferencia az Eötvös Collegiumban
11/20 - 11/23

2023. november 20. - 2023. november 23.

ELTE Eötvös József Collegium (1118 Budapest, Ménesi út 11–13.)

11/20 - 11/23

2023. november 20. - 2023. november 23.

ELTE Eötvös József Collegium (1118 Budapest, Ménesi út 11–13.)


Az ELTE Eötvös József Collegium Byzantium Központjában az elmúlt 15 év során kiépült nemzetközi kapcsolatrendszernek köszönhetően 2023. november 20. és 23. között (a korábbi Inter colloquia rendezvénnyel együtt) tizedik alkalommal kerülhet megrendezésre a Byzanz und das Abendland / Byzance et l’Occident nemzetközi bizantinológiai konferencia. A rendezvény főszervezője Dr. Horváth László, az ELTE BTK Görög Tanszék docense, az ELTE Eötvös József Collegium igazgatója. A konferencia társszervezője a Magyar Bizantinológiai Társaság; külföldi partnerintézményként az Université Rennes 2, a párizsi École des hautes études en sciences sociales (EHESS), a Serbian Academy of Sciencies and Arts Institute for Byzantine Studies és az Ión Egyetem (Korfu) is csatlakozott a szervezőkhöz.

A francia és görög nagykövetségek valamint az osztrák és olasz kultúrintézetek, a Görög Intézet és az Országgyűlés Görög nemzetiségi szószóló támogatásával megvalósuló rendezvényen több mint 60 tudományos előadást hallgathatnak meg az érdeklődők; öt nagytekintélyű külföldi kutató plenáris előadást és mesterkurzust is vállalt:

Plenáris előadások:

Peter Schreiner: Ungarn und Byzanz: Sechshundert Jahre gemeinsame Geschichte

Dimitrios Letsios: The Last Palaiologans of the Despotat of Morea (1383–1460). Side Aspects of Diplomacy in Decline

Nike Koutrakou: Rabelais et St Jean Damascène : sages, anges, démons et variations sur le thème du libre arbitre

Isabel Grimm-Stadelmann: Greek Pioneers of Medical History in the 19th and 20th Centuries

Alfred Grimm: Zum Raum wird hier die Zeit. Ouroboros-Metamorphosen in Alt-Ägypten und Byzanz – Tradierung und Rezeption von der Antike bis in die Neuzeit

Mesterkurzusok:

Christine Ferlampin-Acher: L’excursion en forêt de Brocéliande, de Wace aux années 1930 (Séminaire aux membres de l’Atelier Aurélien Sauvageot d’études françaises)

Katrin Janz-Wenig (Staats- und Universitätsbibliothek Hamburg): Paläographie-Projektseminar zur Textedition einer deutschsprachigen Passionsbetrachtung aus dem 16. Jahrhundert in der Sammelhandschrift Padua, Biblioteca Universitaria, Ms. 711

Kuriositäten im Ehrenschrank. Was tun mit ‚Kunst & Krempel‘ im Tresor einer Sammlung?

 

A szervezők az interdiszciplinaritás jegyében igyekeznek minél szélesebb körrel megismertetni a bizantinológiai kutatások eredményeit, ezért rendezvényeik a rokon tudományágak kutatói mellett egyéb tudományterületek képviselői (például az orvostanhallgatók) számára is nyitottak.

A konferencia szervezői minden évben nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlást jelentő tehetséges hallgatók bemutatkozására, akik előadóként is lehetőséget kapnak a konferencián, a rendezvénnyel párhuzamosan pedig idegen nyelvű kutatószemináriumokon vehetnek részt (ERGASTHRIA MAQHTWN / Officinae Studiosorum).

A konferencia alatt sor kerül a korábbi konferencia előadásaiból szerkesztett kötetek bemutatóira is, melyek a Byzantium Központ által kiadott (jelenleg 53 kötetet számláló) Antiquitas-Byzantium-Renascentia könyvsorozat részeként jelentek meg.

 

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a programra!