Skandinavisztika műhely

Skandinavisztika műhely

Műhelyvezető: dr. Csúr Gábor Attila

Műhelytitkár: Kovács Natália

A műhelyről

Az Eötvös Collegiumban 2006 óta működik a Skandinavisztika műhely. A tagok szinte mindig is az ELTE skandinavisztika szakos BA, MA és PhD hallgatói voltak, de a műhelyben olykor megfordultak egyéb társtudományok művelői is. Az alapítás óta eltelt tizenkét év során kerekasztal-beszélgetéseket, irodalomtörténeti konferenciát, szabadegyetemi előadásokat szerveztünk, többször együttműködtünk a Skandináv Ház alapítvánnyal, a skandináv országok magyarországi képviseleteivel, 2016-ban pedig először vettünk részt a Kutatók Éjszakáján.

A kurzuskínálat általában egy-egy nagyobb projektre épül. 2014 és 2016 között műfordítói szemináriumokat tartottunk, s ennek eredménye lett a Csak írok, ez minden címet viselő dán–norvég regényrészletekből összeállított antológia. 2018-ban elkészült első tanulmánykötetünk Seksten/sexton år(„Tizenhat év”) címmel. Jelenleg is egy köteten dolgozunk. A középpontban olyan magyar vonatkozású skandináv művek és személyiségek vannak a XIX-XX. századból, mint például Herman Bang, Gudbrand Gregersen, Valdemar Langlet.

A műhely tagjai

név felvétel éve szak
Fejes Dorottya 2022 Skandinavisztika BA (norvég) 2. év
Kovács Natália 2023 Skandinavisztika BA (svéd) 1. év
Szabó László Pál 2023 Skandinavisztika BA (dán) 1. év

Kurzusok

Félév Óra neve Rövid leírás
2021/22/2. Skandináv fordítói szeminárium 6. Kutatás egy előre megadott skandináv szerző életében és munkásságában, a műhelykötet szerkesztése
2022/23/1. Skandináv fordítói szeminárium 5. Közös novellaolvasás előre megadott tematika szerint, majd műelemzés

Könyvtár

Könyvtárunkban több, mint kétszáz mű található, ezzel az egyik legnagyobb magyarországi gyűjteménynek számít. Az eredeti skandináv könyvek mellett megtalálhatóak magyar illetve német, angol nyelvű fordítások is.  Ide kattintva Excel-formátumban letölthető a könyvtár katalógusa (figyelem; először csak az "Egyéb" fül nyílik meg!).

Publikációk, kiadványok

  • Seksten/Sexton år – 2018
  • Csak írok, ez minden – 2016