ELTE Kárpát-medencei Nyári Egyetem

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2011. óta évente rendezi meg a 15 éves sikeres múlttal rendelkező Budapesti Nyári Egyetem folytatásaként a határon túli magyar anyanyelvű egyetemista hallgatók számára az ELTE Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetem című programsorozatot.

A Nyári Egyetem mottója: „EGYSÉGBEN A TUDOMÁNY”

A program célja a következő: a szervezők lehetőséget kívánnak biztosítani arra, hogy a hazánk határain kívül élő fiataljaink szaktárgyuk egy-egy területén az anyaországban, Magyarországon anyanyelvükön képezhessék tovább magukat. Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Délvidék magyar ajkú diákjait, a Kárpát-medencén túli, valamint a szórványból érkező magyar anyanyelvű hallgatókat fogadjuk a legnagyobb és legrégebbi magyarországi egyetem kurzusaira. A szakmai képzésen túl élvezetes kulturális programok szervezésével biztosítjuk, hogy az ideérkezők megismerhessék a város nevezetességeit, valamint bepillantást nyerhessenek a pezsgő budapesti diákéletbe.

A nyári egyetem minden évben négy témakör szerint szerveződik: humántudomány, jogtudomány, természettudomány, informatika.

A programon kétféleképpen vehetnek részt a diákok: támogatott és költségtérítéses formában. Arra törekszünk azonban, hogy a lehető legtöbb hallgató térítésmentesen vehessen részt a programokon. A határon túli hallgatók körében népszerű program évről évre egyre több jelentkezőt vonz, tavaly a rekordszámú érdeklődő közül 143 főt tudott egyetemünk támogatott helyen fogadni, köztük 32 főt a humántudományok EC-szekcióban.

A nyári egyetem honlapja itt található: http://nyariegyetem.elte.hu
A korábbi évek programjai elérhetőek a következő oldalakon: