Felszereltség, mindennapok

Felszereltség, mindennapok

Nehéz egy új helyen berendezkedni és felmérni, hogyan vezesd itt az életed. Különösen igaz ez, ha még nem laktál kollégiumban, és most kezded majd az önálló életedet.

Szerencsére a Coliban és a környékén mindent megtalálsz, amire szükséged lehet. Összegyűjtöttük, mire számíts, ha bekerülsz bentlakónak.

Szobák

A lakószobák a második és a harmadik emeleten vannak. Egy szoba általában háromágyas, de kis számban vannak kétágyasak is. Mindenki kap egy saját asztalt, széket, polcot és persze ágyat; a szekrényeken és a hűtőkön pedig tudtok osztozkodni.

A szobák beköltözés előtt egy átlagos egyetemi kollégiumi szobához hasonlítanak, de beköltözés után rendkívül hangulatosak. Egyes szobák ablakából csodás kilátás nyílik Budapestre, míg mások a Collegium gyönyörű, százéves kertjére néznek. Vannak szobák, amelyek nagyobbak; vannak, amelyek előnyösebb helyen fekszenek; vannak, amelyek csendesebbek.

Lakószint

Az itteni közösségi élet fő helyszíne a Társalgó. Kényelmes kanapék, babzsákok és rengeteg kreatív díszítés vár itt; illetve ha jókor érkezel, jó társaság is! A Társalgó olyan, mintha a nappalink lenne; gyakran ad helyet megbeszéléseknek, filmezésnek és egyéb programoknak. Heti rendszerességgel van társasest, különleges játékokkal és közösen összedobott nasival. A csocsó, a biliárd, a sakk egész nap használhatók, és sporteszközöket is innen lehet kölcsönkérni. Bátran nézz be; lehet itt csacsogni, közösen dolgozni, csöndesebb időszakban pedig tanulni.

Szárnyanként van egy-egy jól felszerelt konyhánk, modern sütővel, főzőlapokkal, mikróval és mosogatóval. A közös étkezésekre vágyókat nagy asztalok várják. A konyhában a közös kávézás, reggelizés mellett gyakori a közös sütés-főzés is: ezeken konyhatündéreink különböző tematikus sütésekkel várják a sütni (és kóstolni) vágyó érdeklődőket.

Szárnyanként két-két zuhanyzót és vécét találsz (egyet a másodikon, egyet a harmadikon). A lányszárnyon a melléklépcső aljában van a nyomtató.

Tantermek

Az alagsorban találhatók a tantermek. Itt is elég változatos a felhozatal, de szinte mindenhol igaz, hogy a falakat könyvespolcok borítják, tele szép könyvekkel szinte minden tudományterületről.

Jórészt a colis óráidon (műhelyórák, ALFONSÓ) fogsz ezekben a termekben időt tölteni, de ha éppen nem használják őket, kérhetsz kulcsot, és beülhetsz tanulni egyedül is.

Sport, szabadidő

Az udvaron van saját kézilabdapályánk, az épületben pedig tornaterem. Heti rendszerességgel vannak sportkörök: vasárnaponta foci (sőt újonnan társastánc), hétköznap pedig kosár és röplabda. Illetve ha van eszköz és érdeklődés, te is kezdeményezhetsz bármit!

Emellett a természetet is tudod élvezni. Van egy hatalmas udvarunk árnyékos kerttel, de mivel a Gellért-hegy aljában fekszik az épület, a hegyre is könnyen elmehetsz sétálni. A Szabadság-szobor például 20 perc sétára van.

Bevásárlás, étkezés

Élelmiszerboltból hármat találsz a környéken; a legtöbben a Lidlbe és a Sparba szoktak járni, de egy GRoby is van a Himfy utca alján. Illetve könnyen elérhető az Allee bevásárlóközpont, ahol van többek között Interspar és rengeteg kisebb specifikus üzlet.

Éttermekből a körtér kifogyhatatlan; rengeteg pizzázót, gyors- és hagyományos éttermet találni, de ha ezek nem keltik fel az érdeklődésedet, az Allee-ban biztos találsz olyat, ami megfelel.

Közlekedés

A Móricz Zsigmond körtér közelsége hatalmas előny. A Lágymányosi úti kampusz (itt van a TTK, a TáTK és az IK) 25 perc gyalog, de villamossal 25 perc alatt ott vagy a BTK-n is. A város más közlekedési csomópontjait is könnyen eléred metróval vagy villamossal.

Kérdésem van…

Ha többet szeretnél tudni, ajánljuk az elsőéveseknek szánt kiadványunkat (bár ez helyenként elavult lehet), de tőlünk is kérdezz nyugodtan!