Diákélet

Diákélet

Diákélet

Egy Eötvös-collegista – legyen az bentlakó vagy bejáró státuszú – első találkozása a collegiumi diákélettel (a felvételi alatt a Collegiumban eltöltött pár napon kívül) a GóJatábor, amelyre általában pár nappal az egyetemi félév megkezdése előtt kerül sor. A sátras-táborozós-csapatversenyes-tábortüzes stílusú GóJatáborban egy elsőéves nemcsak az évfolyamtársait és a felsőbbéveseket ismeri meg, hanem a Collegium dalkincsét és himnuszát, valamint rengeteg jó történetet a korábbi évekből. Tényleg van egy visszajáró szelleme a Colinak? Itt ezt is elmeséljük!

A GóJatábor után, de még a félév megkezdése előtt sok műhely szervez külön programokat, hogy megismerjék az elsőéveseket és vice versa. Különösen fontosak ezek az események, hiszen a legtöbb esetben egy collegista a saját műhelytársaival fog a legtöbbet találkozni, itt alakulhatnak ki a legkönnyebben barátságok. Ez lehet egy piknik, kötetlen beszélgetés, sütögetés (ez különösen jellemző a Történész műhelyre) vagy közös palacsintasütés (ez a Matematika–Fizika műhely specialitása). A műhelyprogramok a legtöbb esetben év közben is folytatódnak: pár műhely túrákat, kirándulásokat szervez, mások színházba, koncertekre járnak szívesen, vagy közösen sütnek-főznek. Mindezek függenek az adott műhely méretétől: egy nagyobb műhelyben nehezebb megoldani, hogy mindenkinek ugyanakkor legyen szabadideje egy adott műhelyprogramra.

A félév megkezdése után a BECezdés elnevezésű ,,kurzus” is elkezdődik, amelynek célja, hogy a végére az elsőévesek megtudjanak mindent a Collegium belső működéséről, történetéről, vagy választ kapjanak olyan triviális kérdésekre, hogy kit kell keresni, ha eldugult a lefolyó. A BECezdés emellett azért is szuper, mert az elsőévesek jobban megismerhetik egymást. Ugyanekkor elkezdődnek a Collegium különböző szabadidős és sportkörei, amelyek összetétele évről évre változik, attól függően, hogy éppen mire mekkora érdeklődés mutatkozik. A Collegium szabadidős és sportköreit teljes mértékben (gyakran anyagilag is) a Választmány, különösképpen a Közösségi és a Sportbizottság támogatja. Az elmúlt félévekben sok tagot vonzott a BibliaCör, a foci, társastánc és a TársasEst, a kézilabda, emellett a nemrég újraindult Írókör, a Collegium saját zenekara, az EKÉT, és színjátszó körünk, a D’Coeur. De volt már sakk-kör, idegen nyelvi társalgóklub, énekkar és sok más kezdeményezés. A sportkörökre és egyéni sportolásra pedig kifejezetten sok lehetőség van: sportolhatsz a saját kültéri sportpályánkon, a torna- vagy a konditermünkben.

Ezeken a szabadidős körökön a részvétel nem kötelező, de rengeteg hasonló érdeklődésű emberrel találkozhatsz, ha mégis úgy döntesz, ellátogatsz egy-egy alkalomra. Ha pedig úgy érzed, hogy van elég szabadidőd arra, hogy egy új sport- vagy szabadidős kört indíts, annak sincs semmi akadálya!

A hétről hétre zajló colis körök mellett hetente akár több alkalommal is rendezünk különböző eseményeket, ezek egy része tudományos, másik része közösségi. Ilyen lehet egy közös kézműveskedés, filmnézés, logikai verseny, ki mit tud, karaoke, közös múzeumlátogatás vagy piacozás, halloweeni tökfaragás, hogy csak párat említsünk.

A félév beindultával a következő nagy közösségi esemény a GóJahétvége, amelynek során az elsőévesek hivatalosan is a Collegium tagjává válnak, részt vehetnek egy évfolyamfotózáson és egy ügyességi versenyen. A hétvégét egy fergeteges GóJabál zárja, amelyben szintén az elsőéveseké a főszerep: már hetekkel a bál előtt megtanulnak egy táncot, amellyel megörvendeztetik a felsőbbéveseket. És ezt nem ironikusan kell érteni! A felsőbbévesek minden évben nagyon várják a GóJák táncát, mert egyrészt ez egyike az első önálló projekteknek, amelyet az elsősök saját maguk hoznak létre (egy-két felsőéves tánctanár segítségével), másrészt a GóJatánc mindenkinek a saját első colis évét juttatja eszébe, megannyi varázslatos élménnyel...

Telente minden műhely szokott műhelykarácsonyt tartani, amikor a műhelytagok megajándékozhatják egymást, sütizhetnek, forraltborozhatnak vagy karácsonyi dalokat énekelhetnek különböző nyelveken. Emellett minden évben van közös karácsony is, ahol fellép az EKÉT, a Coli zenekara, a D’Coeur, a Coli színjátszóköre, és szintén van lehetőség ajándékozásra, forraltborozásra és beszélgetésre.

A tavaszi félév legnagyobb közösségi eseménye az Eötvös Majális – egy hétvége tele szórakozással, filmnézéssel, különböző versenyekkel, amelyet az Eötvös Convivium koronáz meg. A Convivium a tavaszi félév bálja, ahova más szakkollégiumok tagjai is hivatalosak. Minden évben egy-egy téma köré szerveződik, amelyet a collegisták maguk találnak ki, és szervezik meg a díszítést, a ruhatárat és tombolát is. Az utóbbi években téma volt már a Tengermélyi Varázsbál, a Gyilkosság az Orient Expresszen és a Balkáni Lagzi.

A tavaszi félévben szintén sok műhely szervez túrákat vagy közös kirándulásokat, főleg a vizsgaidőszak végét követően. A Collegium pedig most már minden évben szervez egy sátorozós, bográcsozós nyári tábort a collegisták számára. Emellett csoportosan bekapcsolódunk a Nyári Szakkollégiumi Találkozóba (NYATA), amely olyan, mint egy minifesztivál, csak szakkollégistáknak.

Emellett csatlakozhatsz a Választmány valamelyik bizottságához, és Te is részt vehetsz a Collegium életének szervezésében, legyen szó közösségépítésről, konferenciaszervezésről, éjszakai sportról, plakátolásról vagy élelmiszergyűjtésről. Maga a csatlakozás semmiféle kötelezettséggel nem jár, de rengeteg élményt és tapasztalatot szerezhetsz, ha bizottsági tag leszel. Milyen bizottságaink vannak? Itt olvashatsz többet a Választmányról!

Bár minden félévben rengeteg tudományos estet, kört, kézműveskedést szervezünk, gyakran bulizunk a pinceklubunkban, vagy járunk közösen moziba, a Collegium diákélete leginkább a szobákban és konyhákban zajlik. A Collegium híres arról, hogy falai között éjjelbe húzódó, érdekes beszélgetések születnek a legkülönlegesebb tudományos és mindennapi témákról. Jelenleg több, mint 200 aktív tagunk van, így biztosan megtalálod a helyed a közösségünkben. A barátok mellett pedig szakmai kapcsolatokra lelsz, akikhez bármikor fordulhatsz segítségért (igen, akár este 11-kor is).

Szakmai műhelyek ∙ Kis csoportos órák ∙ Ingyenes nyelvtanulás ∙ Konferenciák ∙ Összetartó közösség

Nézd meg a HiSchool videóját a szakkolikról!

Tekintsd meg az Oktondi-s bemutatkozó videónkat!

„A Collegium kohéziós ereje az, ami ennyi embert összehoz sok, nagyon más közösségből.” – Interjú  Varga Sárával, volt választmányi elnökünkkel

Többet szeretnél megtudni a Collegiumban zajló szakmai előadásokról, konferenciákról és egyéb programokról? Nézz rá Facebook-oldalunkra!

Bepillantást nyernél a Collegisták mindennapjaiba? Irány az Instagram-oldalunk!

Szeretnéd látni, mit csinálunk mostanában? Kövess be minket a TikTokon!


Ha jobban érdekel, hogy működik a diákélet szervezése, vagy hogy pontosan hogyan vehetsz részt a tudományos és közösségi élet szervezésében, itt olvashatsz bővebben a Választmányról.