A felvételi menete

A felvételi menete

Megjegyzés: a felvételi menetéről hivatalosan a Collegium Felvételi szabályzata rendelkezik; az itt leírt információk csak irányadó jellegűek, műhelyenként eltérhetnek.

Jelentkezés

Először is jelentkezned kell.

 • Töltsd ki a felvételi űrlapot a megadott határidőig! A felvételi kiírás általában június, július környékén jelenik meg, és augusztus elejéig van lehetőséged a jelentkezés leadására.
 • Csatold a hagyományos önéletrajzodat (segítség itt: cvonline.hu). Ha gólyaként (tehát elsőévesként) felvételizel, leginkább arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire vagy motivált, milyen versenyeken vettél részt a középiskolában, csináltál-e bármilyen hobbiprojektet, ami a tanulmányaidhoz köthető, miért választottad az adott szakot, és hogy milyen szintű nyelvtudással rendelkezel. Nyelvi műhelyeknél elképzelhető, hogy ezt az adott nyelven kell megírnod!
 • A felvételi határozatot egyetemi jelentkezésed után a Neptunból (az egyetemi online tanulmányi rendszerből) tudod letölteni (Tanulmányok – Hivatalos bejegyzések menüpont), amit ugyancsak csatolnod kell.
 • Csatolj mindent, ami szerinted fontos lehet: okleveleket, ajánlást a szaktanárodtól és mindannak az igazolását, amit az önéletrajzodban leírtál.

Felvételi

Ha az anyagod alapján behívnak, akkor egy többnapos személyes felvételire várunk, amelyre szállást is kérhetsz. A jelenlétedre mindegyik napon számítunk; ha lehet, tartsd szabadon ezt az időszakot!

Szakmai bizottság

Az egyik állomás a szakmai bizottság. Ennek műhelytől függően lehet írásbeli és szóbeli része is.

 • Írásbelin (ha van – általában TTK, IK, GTK) leginkább a gondolkodásodat vizsgáljuk. Többnyire nem kell rá előre készülnöd semmit; egyes műhelyek kérhetik bizonyos témakörök otthoni előzetes feldolgozását. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit tudsz, nem arra, hogy mit nem. ;)
 • A szóbelin a műhelyvezető tanár és még más műhelytagok kérdeznek téged, többek között arról, hogy miért választottad ezt a szakot, miért szeretnél szakkollégista lenni, belekérdezhetnek eddigi munkáidba (ha van), mi érdekel a legjobban a választott szakterületeden belül. Ha nincs írásbeli, akkor itt próbálják felmérni, hogy mennyire lennél alkalmas a műhely tagjának.

Néhány példa korábbi felvételikről:

 • „Egy logikai feladványról kérdeztek, de mondták, hogy nem az a lényeg, hogy végül meglesz-e a megoldás, hanem hogy hogyan gondolkozom közben.”
 • „Hogy a biológia melyik területét szeretem a legjobban, és abból kérdeztek, illetve néhány aktuális kutatási eredményről, hogy mennyire vagyok képben.”
 • „A töriműhelyben a végvárrendszerről és Jugoszlávia felbomlásáról, a Mendölnél [a Collegium földrajzműhelye] pedig a túlnépesedésről.”
 • „Német kultúra iránti érdeklődés, német irodalom, kedvenc német városok.”
 • „Melyik olasz városokban jártam már, milyen irodalmi műveket ismerek, mik a céljaim, mik érdekelnek a területen belül.”

A szakmai bizottság meghallgatásán bentlakó és bejáró státuszra pályázóknak is kötelező a részvétel.

Diákbizottság

Ez felsőbbéves collegistákból áll (nem feltétlenül csak abból a műhelyből, ahova jelentkeztél). Ez egy kötetlen, laza beszélgetés, ahol arra vagyunk kíváncsiak, mennyire illenél a Collegium diákjai közé, és persze meg is szeretnénk ismerni téged. Emiatt nem kell izgulnod.

A diákbizottsági meghallgatás szintén kötelező bentlakó és bejáró státuszra pályázóknak is.

Igazgatói beszélgetés

Ha a szakmai bizottság és a diákbizottság is a legjobbak közé tartozónak nyilvánított (ez a legtöbb esetben három ember műhelyenként), az igazgató is szeretne megismerni téged.

Igazgató úr nem igazán fog tudni olyan kérdést feltenni, amit eddig bárki más ne tett volna fel. Olyan is volt már, hogy elkezdett a fociról, filmekről vagy ételekről beszélgetni a felvételizővel, szóval emiatt se izgulj!

Csak a bentlakó státuszra pályázó, külön behívott jelentkezőknek kötelező.

Fejkopogtató bizottság

A fejkopogtatáson az igazgatón és a választmányi elnökön kívül olyanok lesznek benn, akikkel később keveset fogsz találkozni collegiumi pályafutásod során (pl. kurátor, egykori collegisták). Ők a Collegiumhoz valamilyen módon kötődő személyek, szakmai tekintélyei a Collegiumnak, ezért ez a „leghivatalosabb” része a felvételinek.

Itt lehetnek szakmai, személyes vagy általános kérdések is; például hogy mit gondolsz a világon zajló különböző eseményekről, hogy mennyire ismered a szülővárosodat, vagy hogy mennyire ismered a választott szakterületed történelmét. Itt azt nézik, hogy mennyire vagy nyitott a világ dolgaira, és hogy mennyire vagy tisztában a téged körülvevő eseményekkel.

Csak a bentlakó státuszra pályázó, külön behívott jelentkezőknek kötelező. Ha a szakmai bizottság és a diákbizottság is a legjobbak közé tartozónak nyilvánított (ez legfeljebb egy ember műhelyenként) – és ezzel Igazgató úr is egyetértett –, akkor a fejkopogtatáson nem kell részt venned, és téged már biztosan felvettek.

Eredmény

A felvételi után a tanári kari értekezleten döntik el, kit vesznek fel bentlakónak, bejárónak, és szükség esetén ki kaphat várólistás státuszt. Ez még a felvételi utolsó napján vagy másnap megtörténik, és innentől kezdve hivatalosan 5 nap áll rendelkezésre, hogy kiírják a honlapra a felvettek névsorát (de ez általában hamarabb megtörténik).

Egyéb információkért lásd a gyakori kérdéseket; vagy ha itt sem találsz választ, írj nekünk bátran!