Gyakori kérdések

Gyakori kérdések

Az itt leírt információk csak irányadó jellegűek, a hivatalos rendelkezésekről olvasd el a szabályzatainkat.

A Collegiumról

1. Mitől más egy szakkollégium, mint a többi kollégium?

A szokásos (ún. szociális) kollégiumokba a Neptunban kell jelentkezni; aszerint kapsz helyet, hogy mennyire élsz távol, hány testvéred van, mennyit keresnek a szüleid stb. Évente kell jelentkezned; mindamellett teljesen esetleges, hogy kikkel kerülsz össze.

A szakkollégium nem egyszerűen egy kollégium, hanem az egyetemi tehetséggondozás egyik formája. Ha egy szakkollégium tagja vagy, akkor az egyetemi képzéseden túl extrakurzusokon vehetsz részt, és egy összetartó szakmai közösség tagja lehetsz. A felvételi eljárás is teljesen egyedi módon történik.

Mi, az Eötvös Collegium a szakkollégiumok egyike vagyunk (sőt a legrégebbiek!). Ide elsősorban az ELTE BTK, GTK, IK, TáTK és TTK hallgatóit várjuk.

2. Mi az a bejáró státusz?

A Collegiumba akkor is jelentkezhetsz, ha a közelben laksz, vagy egyéb okból nem szeretnél itt lakni.

Bejárósként teljes jogú tag leszel (tehát részt vehetsz az összes szakmai és közösségi programon); csak lakhatásod nem lesz a Collegiumban.

3. Mennyibe kerül a Collegium?

A bentlakóknak havi 15.320 Ft a collegiumi díj.

4. Milyen messze van a Collegium az egyetemtől?

A Collegiumtól 2 perc séta a Móricz Zsigmond körtér, ahonnan az ELTE Lágymányosi Campus (IK, TTK, TáTK) és a BTK, PPK, GTK is átszállás nélkül, 10-20 perc alatt elérhető. Lágymányosra gyalog is 25 perc alatt be lehet érni.

5. Ki vezeti a Collegiumot?

Alapvetően az igazgató, de a diákprogramokat nagyrészt a Választmány szervezi, a műhely életét pedig a műhelyvezető és a (collegista) műhelytitkár. Részletekért lásd a [szervezeti felépítésről] szóló írásunkat.

Szakmaiság, tanulás

Részletekért olvasd el a Szakmaiság oldalt és a műhelyek oldalát is.

6. Miket fogok tanulni a szakkollégiumban?

A Collegiumban az egyetemi szakjaidnak megfelelő műhely(ek) tagjává válsz. A választott műhelyed foglalkozásain az egyetemi képzésen túl vehetsz részt képzéseken. (lásd: A műhelyek követelményei, Műhelyek).

Az ALFONSÓ-program keretében nyelvet tanulhatsz a Collegium által biztosított nyelvórákon (lásd: ALFONSÓ-program).

7. Mik a követelmények?

A collegiumi tagságod automatikusan megszűnhet, ha két egymást követő félévben 4,25 alá süllyed a hagyományos tanulmányi átlagod, de mivel minden collegistára figyelünk, ezért mindenkinek joga van az egyéni elbíráláshoz (ha tanulmányi eredményed méltányolható okokból nem érte el ezt a küszöböt, lehetőség van kérelmezni a tagság meghosszabbítását).

Emellett a műhelyeknek is vannak saját követelményei. Ezek szakterületenként mások és mások (lásd műhelyszabályzatok), de egy műhely általában az alábbiak közül válogat:

  • Külön műhelyóra: csak a műhely számára heti egy vagy két óra, amiért szintén kapsz kreditet és jegyet a Neptunban (ez az egyetemi tanulmányi rendszer; olyan, mint a Kréta).
  • Extra egyetemi órák: a műhelyed kijelölhet számodra olyan szabadon választható egyetemi tárgyakat, amelyeket fel kell venned.
  • Kutatómunka: általában csak a felsőbbéveseknek kötelező.
  • Műhelykonferencia: ahol a műhely tagjai adnak elő, számolnak be kutatásaikról a műhelyvezető és a többi tag figyelme, támogatása mellett.

A műhelyekről bővebben a Műhelyek pont alatt olvashatsz.

8. Jelentkezhetek, ha tanáris vagyok?

Gyere bátran! A Collegiumban nagy hagyománya van a tanárképzésnek. Jelentkezhetsz mindkét szakodnak megfelelő műhelybe is.

9. PPK-s/ÁJK-s vagyok, és nem látom felsorolva a karomat…

Ha valamelyik műhelyünk profiljába illő tudásod van, felvételizhetsz; azt viszont vedd figyelembe, hogy akkor csak azon a tudományterületen tudunk neked segíteni, hiszen nincs az egyetemi szakodnak megfelelő műhelyünk. Mindamellett van jó pár collegista, akik hasonló cipőben járnak, és jól érzik magukat a plusztudásukkal!

10. Mikor vannak a collegiumi órák, hogy tudom ezt összeegyeztetni az egyetemmel?

Általában hétköznap reggel vagy este, a Collegiumban, de a műhelyórák időpontjait minden szemeszter elején egyeztetitek, amikor már kialakult az egyetemi órarend. Senkinek sem érdeke, hogy ilyen problémák miatt ne tudj részt venni a collegiumi kurzusokon.

11. Hogy zajlik a nyelvoktatás; mik a részletek?

Minden collegistának tanulnia kell az ALFONSÓ-programban szereplő nyelvek egyikét: ezek az angol, a latin, a francia, az olasz, a német, a spanyol és az ógörög. A nyelveket lehetőséged van több szinten (B2, C1) tanulni, mindenki a tudásának megfelelő csoportban tudja megkezdeni az előrehaladást.

Választhatsz, hogy új nyelvből teszel B2-es nyelvvizsgát 3 év alatt, vagy egy meglévő B2-es vizsgát emelsz C1-esre két év alatt. A nyelvszakos collegisták az ALFONSÓ-program keretében nem tanulhatják és nem fogadtathatják el a szakjuknak megfelelő nyelvet.

Az ALFONSÓ-programon túl minden BTK-s és TáTK-s hallgatónak az első két félévében latint kell tanulnia – ez egy régi collegiumi hagyomány, nagyon jól összekovácsolja a góJák közösségét, és hasznos, ha később újlatin nyelvet tanulnál. A Filozófia műhely hallgatói választhatnak a latin és az ógörög között.

Az ALFONSÓ-program szabályzata elérhető itt: https://eotvos.elte.hu/collegium/mukodes/szabalyzatok

12. Ingyen van a nyelvtanulás a Collegiumban?

Igen! Ráadásul lelkes tanárszakosoktól vagy akár tapasztalt egyetemi tanároktól tanulhatsz.

13. Mennyire teljesíthetők ezek a követelmények?

Általában nem nehezebb egy műhely követelményeit teljesíteni, mint egy átlagos egyetemi tárgyat, de ez műhelytől függ. Előfordulnak olyan követelmények is, amelyek csak a felsőévesekre vonatkoznak (ez jellemzően a kutatómunka). De ne feledd, a szakkollégiumban lehetőség van a kerettanterven túlmutató, érdekesebb témák feldolgozására is, és a műhelyórák kiscsoportosak, általában kötetlenebbek, így bármikor kérhetsz segítséget, ha elakadnál!

Közösség, rendezvények

Részletekért olvasd el a Diákélet oldalt is.

14. Milyen programok vannak?

Számos közösségi és szakmai programot szervezünk a collegistáinknak és más szakkollégiumok hallgatóinak is.

GóJaként először a GóJaTáborban vehetsz részt, majd az első szemeszteredben mind a GóJaHétvégén, mind pedig a GóJaKurzusunkon segítünk beilleszkedni a közösségbe.

Minden évben megszervezzük az Eötvös Collegiumi Éjszakai Sportok (ECÉS) és az Eötvös Convivium eseményeinket, amelyekre a többi szakkollégiumból is érkeznek hallgatók. Ezenkívül többek között szervezünk még Eötvös Majálist, bográcsozásokat, kirándulásokat, nyári tábort, színházlátogatásokat, open-mic felolvasóesteket, táncházakat, de a spontán szerveződő közös főzéseket és társasozásokat sem érdemes kihagyni! A pinceklubunkban rendszeresen lehetőséget biztosítunk a fáradt collegisták számára, hogy kikapcsolódjanak.

Több műhelyünk szokott szervezni konferenciákat, valamint a Választmány szervezésében minden évben megrendezzük az Eötvös konferenciát, amely már többször elnyerte az „ELTE Év Tudományos Rendezvénye” díjat az évek során.

Ezen kívül a középiskolásoknak szóló Tehetségtáborunk és Természettudományos Táborunk (ha aktuális neked, olvass utánuk!) szervezésében is sok collegista részt vesz; a szervezők szinte olyan jól szokták érezni magukat, mint maguk a táborozók.

15. Félek, hogy nem fogok tudni beilleszkedni, hogy mindenki sokkal műveltebb/okosabb lesz nálam…

Ha a középiskolában is érdekelt a tudomány, és lelkes vagy a tanulmányaiddal kapcsolatban, akkor emiatt ne izgulj.

A Collegium közössége rendkívül sokszínű, így szinte mindenki megtalálja a közösségen belül a helyét. A collegisták gyakran különböző családi és akadémiai háttérrel rendelkeznek, így kis eséllyel fogsz kilógni, ha pedig kilógnál, azzal sincsen semmi baj.

Miután megkérdeztük az elsőéves góJáinkat, hogy mitől féltek leginkább, mielőtt a Collegiumba kerültek, többen is írtak ehhez kapcsolódó választ:

  • „Nem tudtam, hogy elég művelt vagyok-e, elég jártas-e a szakterületen, érteni fogom-e a dolgokat, amikkel a műhelyórákon foglalkozunk, hasznomra válik-e majd (tanárszakosként), de már elmúlt ez a félelmem.”
  • „A teljesítménykényszertől, ami szerencsére kicsit sem nyomasztó eddig, illetve attól, hogy mennyire leszek vagy nem leszek képes együtt élni más emberekkel. Azt hiszem, egész jól sikerült beilleszkedni, hála a nyitott emberkéknek.”
  • „Nagyon féltem, hogy itt mindenki okosabb lesz nálam, és keményen kell tanulnom majd, hogy be tudjak illeszkedni. Szerencsére nagyon sokféle emberrel találkoztam itt, és nem hiszem, hogy lenne bárki, aki ne tudná megtalálni a helyét a közösségben. A tanulásban pedig kölcsönösen motiváljuk egymást!”

Bentlakóknak

Részletekért olvasd el a Mindennapok oldalt is.

16. Hogy néz ki egy szoba?

Van néhány 2 fős szobánk, de a legtöbb 3 fős. Mindenkinek van egy ágya, egy asztala, egy fali polca, valamint vannak polcos szekrények és zárt ruhásszekrények is a szobákban. Szobánként van egy-egy hűtő.

17. Lehetünk egy szobában egy barátommal?

A célunk az, hogy mindenki elégedett legyen a szobatársaival, úgyhogy meg fogunk próbálni titeket egy szobába tenni. Ha nem ismersz senkit, góJaként a GóJaTáborban van a legtöbb esélyed, hogy barátokat és egyben szobatársakat szerezz. A szobabeosztás csak szeptember elején lesz végleges.

18. Mi van, ha nem érzem jól magam a szobában?

Később is van lehetőséged másik szobába költözni, minden félév elején vannak ki- és beköltözések, ezeket ki tudod használni, ha jelzed a Választmány felé. De ilyen nem sokszor fordul elő; általában kedvesek és rugalmasak itt az emberek, úgyhogy valószínűleg hamar megszokod az új közeget.

19. Hogy megy a tisztálkodás, mosogatás, ruhamosás...?

Minden emeleten és minden szárnyon van egy-egy közös használatú mosdó, zuhanyzó, és a 2. emeleten egy-egy konyha sütővel, főzőlappal, mosogatóval, teafőzővel, mikróval és szekrényekkel. Minden mást (pl. evőeszköz, tésztaszűrő…) magadnak kell biztosítanod.

A −2. szinten használhatod a mosógépeket, ehhez zsetont a portán tudsz venni.

20. Hogy lehet zárni a szobákat?

A portáról tudsz elvinni kulcsot, amelyet le tudsz másoltatni. Esetleg kérdezd meg az előző lakót; hátha van egy kulcsa, amit oda tud neked adni.

21. Vihetek be a szobába elektromos eszközöket?

Igen, mikrót, laptopot és egyéb elektromos eszközöket egy nyilatkozat kitöltésével hozhatsz be. Kivétel a hajszárító, a hajsütő és a telefon; ezeket szabadon behozhatod.

22. Fogadhatok vendéget?

Igen, ha beírod a portán a vendégfüzetbe. Ha itt is szeretne aludni, akkor 600 forintot kell fizetni. Matracot akkor tud a gondnokság biztosítani, ha előre megbeszélitek a dolog.

23. Van villanyoltás? Az éjszaka közepén hazajöhetek?

Sem a fennmaradást, sem a kijárást nem tiltja semmi. Este 11 és reggel 7 között nem szabad hangoskodni, viszont a portást hajnali háromkor is felcsöngetheted.

24. Hol tudok vásárolni?

Az Allee bevásárlóközpont 5 percre található a Collegiumtól, ahol egy nagy InterSpar is van. Ezen kívül a Móricz Zsigmond körtéren van egy kisebb Lidl, egy sarki Spar és egy GRoby üzlet is; az Allee mellett pedig találsz egy nagyobb vásárcsarnokot.

25. Hol van a közelben menza, étkezde, gyorsétterem stb.?

A Móricz kifogyhatatlan ilyen szempontból. Van a közelben McDonald’s, KFC, Da Giovanni Pizzéria, Pizza Forte, a colisok körében legendás Isparta Döner, egy Eker török étterem, több kínai gyorsétterem és gyrosozó. Az Allee-ban és a vásárcsarnokban is több étkezde található. (A Lágymányosi úton az Ízlelőt is érdemes megnézni.)

A körtér egyébként közlekedési csomópont, így az éjszakai járatok is érintik.

26. Internet, nyomtató van a Collegiumban?

A Collegium biztosít wifit minden helyiségben, és a szobákban Ethernet-csatlakozók is vannak. Van egy fekete-fehér nyomtató a lányszárny 2. emeletén és egy szkenner a Társalgóban; ezeket bárki szabadon használhatja (a nyomtatásért kell fizetni, de jóval kevesebbet, mint amennyit máshol fizetnél).

Még volna kérdésem...

Kérdezz nyugodtan bármit, szívesen segítünk!

Választmány: ejc.valasztmany@gmail.com; választmányi elnök: elnok@eotvos.elte.hu

Titkárság: titkarsag@eotvos.elte.hu, +36-1-460-4481

Instagram oldalunk: @eotvoscoli