Szakmai munka

Szakmai munka

Szakmaiság

Ha szeretnél a szokásos egyetemi tananyagon túl is fejlődni, kedvenc tudományterületedet megtalálni, illetve nyelvi készségeidet fejleszteni, jó helyen jársz! Sok más dolog mellett a szakmaiság az, ami egy kollégiumot szakkollégiummá tesz. Tagjaink a különböző tudományok neves és lelkes művelőitől, illetve egymástól tanulhatnak, olyan tudományos lehetőségekről van szó, amelyek az egyetemen nem vagy csak érintőlegesen jelennek meg.

A szakmai munka elsődleges színterét a műhelyórák jelentik. A bölcsészettudományi műhelyekben heti 2, a természettudományi műhelyekben 1 műhelyóra szokott lenni. Ezekre az esti órákban kerül sor; ilyenkor a műhely tagjai egy alagsori teremben összeülnek, és családias, baráti hangulatban foglalkoznak a különféle szakmai témákkal. Az oktatók általában tapasztalt műhelytanárok, de gyakran egy-egy idősebb collegista is vezet kurzust egy olyan témában, amelyben jártas. Sok esetben a tagok maguk választják ki (persze a realitásokra tekintettel), hogy a félévben milyen óráik legyenek, és ki tartsa őket.

A másik óratípus, amelyen minden collegista részt vesz a kezdeti éveiben, az ALFONSÓ-nyelvórák. Ezek a Collegium épületében tartott, olyan kiscsoportos órák, amelyeken a nyelvi műhelyek motivált vezetői, tagjai adják át tudásukat heti kétszer másfél órában. A betűszó a hét választható nyelvet (angol, latin, francia, olasz, német, spanyol, ógörög) takarja. A program kimeneti követelménye, hogy a collegista három év alatt egy új nyelvből B2-es nyelvvizsgát tegyen, vagy két év alatt egy már meglévő vizsgát C1-esre emeljen. Az ingyenes oktatás és a nagy nyelvválaszték igazi különlegesség, amit nem sok más helyen találhat meg egy egyetemista.

Ezen kívül pedig kevésbé kötötten számtalan más lehetőség is nyitva áll. Részt vehetsz kiadványok készítésében, valós feladatokban tesztelheted informatikai vagy kommunikációs készségeidet. Még az is előfordulhat, hogy egy itteni találkozásnak köszönhetően találsz rá arra a szakdolgozati témára, ami igazán érdekelni fog.

Tagjaink rendszeresen komoly eredményeket érnek el konferenciákon, versenyeken, ösztöndíjpályázatokon. A fent található beszámolókban erről is részletes információkat találsz.

A collegiumi tagság nyilvánvalóan plusz munkát és terhelést jelent az egyetemi tanulmányok mellett. De ne aggódj! A műhelyek saját gyűléseiken, a műhelyvezetővel egyeztetve alakítják ki programjukat, figyelembe véve a collegisták igényeit és terhelését. A cél az, hogy hatékonyan, jókedvűen tanulhass.

További részletekért kattints a fenti menüpontokra!