Megemlékezés Stiegelmár Róbertről († 1914. október 18.) és sorstársairól

Megemlékezés Stiegelmár Róbertről († 1914. október 18.) és sorstársairól
10/16

2020. október 16.

10/16

2020. október 16. -


Az Eötvös Collegium első világháborús hősi halottaira emlékezik 

Az I. világháborúban az Eötvös Collegium növendékeinek is katonai szolgálatot kellett teljesíteniük. Eötvös Loránd jelentése szerint 1918-ban a 110 collegista közül 78-an tartózkodtak a harctereken. A Collegium a frontról is igyekezett információt szerezni növendékeiről, így értesültek kitüntetéseikről, hősi halálukról. A háború áldozata lett Stiegelmár Róbert is, akinek festménye – a leszármazottak jóvoltából – most a Collegium nagytermébe került. Az ünnepségen rá és sorstársaira emlékeztek a korábbi és a mai collegisták.

„Mert bizony nincs olyan ostoba ember, aki a háborút választja a béke helyett. Békében ugyanis a fiúk temetik el az apjukat, a háborúban azonban az apák a fiaikat. Az égieknek volt talán tetsző, hogy így történjék a dolog.”

Οὐδεὶς γὰρ οὕτω ἀνόητός ἐστι ὅστις πόλεμον πρὸ εἰρήνης αἱρέεται· ἐν μὲν γὰρ τῇ οἱ παῖδες τοὺς πατέρας θάπτουσι, ἐν δὲ τῷ οἱ πατέρες τοὺς παῖδας. Ἀλλὰ ταῦτα δαίμοσί κου φίλον ἦν οὕτω γενέσθαι. (Hérodotos I, 88. Geréb József fordítása nyomán)

Horváth László igazgató köszöntőjét követően Stiegelmár Róbert festményét (Árva vára, 1907) a Collegium állandó kiállításának részeként Czimbal Georgius Lehel és Molnár Gábor (Stiegelmár Róbert oldalági leszármazottjai) leplezték le. A collegista ifjúság nevében köszöntőt mondott Rémai Martin, a hallgatói Választmány elnöke. A gyönki Tolnai Lajos Gimnázium képviseletében Humné Szentesi Katalin címzetes igazgató köszöntötte a megemlékezőket.

A megemlékezés részeként Garai Imre a Collegium világháborús időszakát mutatta be, Erdős András a galíciai front 1914-es eseményeit tárta fel, Czimbal Georgius Lehel és Molnár Gábor családi emlékeket osztott meg a vendégekkel.

A műsorban elhangzott Horváth Cecília Réka (gordonka) és Szalai Bence (zongora) előadásában J. Brahms V. Magyar tánca és Kodály Zoltán Lírikus románca.

A rendezvényről készített képek a Galériában, a videófelvétel itt érhető el.

Megemlékezés Stiegelmár Róbertről († 1914. október 18.) és sorstársairól

Megemlékezés Stiegelmár Róbertről († 1914. október 18.) és sorstársairól

0

/

0

0

/

0